Vierde ALFA-dag, zaterdag 13 april, Lelystad: “Recente ontwikkelingen in de Maritieme Archeologie”

Op zaterdagmiddag 13 april komen we in Lelystad bijeen voor de vierde editie van onze ALFA-dag. Met diverse lezingen in Batavialand, een bezoek aan het maritiem depot, het museum, en de werf, en een gezellige afsluitende borrel belooft het weer leuke dag te worden. U komt toch ook?

Programma zaterdag 13 april

 • 13.00 uur Ontvangst met koffie en thee in Batavialand
 • 13.30 uur Kort welkomstwoord door ALFA voorzitter Evert van Ginkel
 • 13.35 uur Lezing van Arent Vos over het Palmhoutwrak
 • 14.15 uur Introductie op het depotbezoek door Joran Smale
 • 14.30 uur Opdelen in vier groepen voor bezoek maritiem depot, museum en werf
  • groep 1 en 2: rondleiding door het depot onder leiding van Arent Vos en Joran Smale
  • groep 3 en 4: bezoek museum en werf (op eigen gelegenheid)
 • 15.15 uur Wissel: groepen 3 en 4 mogen het depot in, groepen 1 en 2 bezoeken museum/werf
 • 16.00 uur Ontvangst met frisdrank in de zaal
 • 16.15 uur Tom Hazenberg over de ‘Operatie Zwammerdamschepen‘ (restauratie van de Rijks Maritieme Erfgoed Collectie Zwammerdam) en de ontwikkeling van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum als uitbreiding van Museumpark Archeon
 • 17.00 uur Afsluiting en voor de liefhebbers: borrelen in de Cantine

Succesvolle derde ALFA-dag – een terugblik

Het ALFA bestuur kijkt terug op een zeer succesvolle alumni-avond in het RMO op 7 juni jl.! Met ruim 100 bezoekers werd gezellig geborreld in de Taffehzaal, geboeid geluisterd naar de verhalen van conservatoren Annemarieke Willemsen, Luc Amkreutz en Lucas Petit, en gedanst op de swingende muziek van ‘Plaatjes vullen Gaatjes‘.

Het ALFA bestuur wil iedereen hartelijk danken die hieraan een bijdrage heeft geleverd: uiteraard de sprekers, het personeel van het museum, Terra voor de foto’s en alle aanwezigen voor hun donaties. We gaan geïnspireerd door met het organiseren van volgende activiteiten!

Hieronder is een aantal foto’s te vinden, de photobooth foto’s zijn beschikbaar op deze pagina.

Tijdens de avond werden ook interviews met alumni over hun eerste ervaringen met het museum vertoond. Wil je de korte clipjes terugkijken? Klik dan op de link hieronder.

Derde ALFA-dag – 7 juni 2018: 200 jaar archeologie in Leiden – ‘Het Rijksmuseum van Oudheden en ik’

Derde ALFA-dag – 7 juni 2018: ‘Het RMO en ik’

Op donderdagavond 7 juni organiseert ALFA de jaarlijkse alumnidag voor oud-studenten en (oud-)medewerkers van de Faculteit der Archeologie en haar voorlopers. Ditmaal is de locatie het jarige Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Geheel in het thema ‘200 jaar archeologie in Leiden’ vieren we de band tussen de Faculteit en het RMO. Onder de titel ‘Het Rijksmuseum van Oudheden en ik’ zullen we korte filmpjes tonen van oud-studenten en (oud-)medewerkers over hun ervaringen in het museum. De avond kent geen uitgebreide formele lezingen, maar er zal genoeg te zien en te doen zijn, en uiteraard staat borrelen en bijpraten met oud-studiegenoten en andere oude en nieuwe bekenden centraal!

De deuren gaan om 19:00 uur open en we nemen om 22:30 uur weer afscheid. Toegang is gratis, twee drankjes zijn inbegrepen, maar aanmelden is verplicht en had moeten gebeuren voor 7 juni 17:00 uur.

Met ALFA naar ‘Opgegraven Strijd’ – zaterdagmiddag 8 april 2017

Met ALFA naar ‘Opgegraven Strijd’ – zaterdagmiddag 8 april 2017
Het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch belicht de archeologie van moderne oorlogen in de unieke tentoonstelling ‘Opgegraven Strijd’. Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden? Wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? De tentoonstelling maakt je wegwijs in de oorlogsarcheologie aan de hand van archeologische objecten en multimediale presentaties. Zo ontdek je menselijke verhaal achter de voorwerpen.
Alumni archeologie kunnen deze tentoonstelling op zaterdag 8 april bezoeken als onderdeel van een boeiend ALFA-programma.

Programma
13.00 uur:
Ontvangst met koffie en Bossche versnapering bij Erfgoed ‘s Hertogenbosch,
welkom door alumnus en gemeentelijk archeoloog Ronald van Genabeek
13.30 uur:
Drie korte presentaties over oorlogsarcheologie door deskundige alumni Ivar Schute, Ruurd Kok (beiden RAAP Advies) en Evert van Ginkel (maker van de tentoonstelling)
14.15 uur:
Wandeling naar het museum langs de Bossche vestingwerken, met toelichting
14.45 uur:
Bezoek aan het Noordbrabants Museum
16.45 uur:
Vertrek naar een naburig café voor gezamenlijke borrel (eerste drankje op kosten van ALFA)

Wanneer?
Zaterdag 8 april 2017 van 13.00 tot circa 18.00 uur.

Waar?
Vanaf 13.00 uur: Erfgoed ’s Hertogenbosch: Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4
Vanaf 14.45 uur: Noordbrabants Museum: Verwersstraat 41

Kosten?
Geen!
Vanwege museumweek is de toegang tot het Noordbrabants Museum gratis.
Alles na het eerste drankje in het cafe is voor eigen rekening.

Aanmelden?
Is niet meer mogelijk.

ALFA Nieuwjaarsborrel/ New Year drinks

Nieuwjaarsborrel
Het ALFA bestuur wenst je een goed 2017!
Op vrijdag 13 januari proosten we vanaf 17.00 uur op het nieuwe jaar in het altijd gezellige Koffiehuisje (Gerecht 2, Leiden). Het eerste drankje is op kosten van ALFA, en als donateur drink je tot 19.00 uur tegen gereduceerd tarief. Tot dan?

New Year drinks
The board of ALFA wishes you a happy New Year!
You are cordially invited to join us for drinks on Friday January 13th at 5 PM atKoffiehuisje (Gerecht 2, Leiden). The first drink is free and further drinks are offered at a reduced price for all ALFA supporters. We look forward to meeting you!

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Eerste ALFA-dag: zaterdag 16 april 2016!

Wij kijken terug op een geslaagde alumnidag!
Op zaterdag 16 april 2016 organiseerden wij een fantastische middag voor alle oud-studenten en oud-medewerkers van de Faculteit.


We startten de middag om 12.00 uur met een lunch op het Van Steenis, het nieuwe faculteitsgebouw op het Bio Science Park. Na (hernieuwd) met elkaar kennisgemaakt te hebben, startte een afwisselend programma van korte lezingen waarbij de overeenkomsten en verschillen tussen de studie archeologie en het onderzoek aan de Faculteit van nu en toen centraal stonden.
Er waren warme woorden van professor David Fontijn, namens het Faculteitsbestuur, gevolgd door een interessante lezing van postdoc Jimmy Mans over zijn onderzoek in Suriname. Na een uitgebreide introductie door Annelou van Gijn over de onderzoeksfaciliteiten in het faculteitsgebouw door de jaren heen volgde een rondleiding langs verschillende labs in het gebouw. En uiteraard werd middag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Het ALFA bestuur dankt iedereen, en in het bijzonder het bestuur van L.A.S. Terra, Maayke de Vries, Jaap Hoff, en Femke Tomas, voor hun bijdrage aan deze geslaagde activiteit.

De foto’s van de dag zijn, samen met een verzameling foto’s van weleer, hier terug te vinden.